Válasszon megyét

 
Videók Tovább


Günthner Tibor

Günthner Tibor

Szenátorjelölt, Szatmár megye, 2. választó kerület


 • Születési dátum és hely
  1955 október 17, Máramarossziget
 • Tanulmányok és képzések
  1981-es évfolyam Ion Mincu Műépítészeti Egyetem - Bukarest
 • Munkatapasztalat

  1981 óta, mind a mai napig a Megyei Tervezőintézet munkatársa vagyok, az egyetem befejezésével területrendezési és városfejlesztési tervekkel és pályázatokkal foglalkoztam a megyében.

  1991-től kezdve, azaz nem kevesebb mint 17 éve, a tervezőintézet cégvezetője vagyok.
  Szinte mindegyik Szatmár megyében elkészült nagyberuházás az én kezem alatt épült, vagy én terveztem, vagy én koordináltam a munkát, de minden Szatmár megyei német érdekeltségű beruházás neve is összefügg az enyémmel. Ezt azért tartom fontosnak kihangsúlyozni, mert így több tízezer új munkahely megteremtéséhez járultam hozzá, ezek a beruházók német munkafegyelmet és német munkaszervezést hoztak a megyébe.
  Büszke vagyok arra, hogy az általam vezetett cég tervezhette a megye első, EU-s pénzből elkészült igazán nagy volumenű projektjét, a szatmárnémeti Ipari Parkot és az ide beköltözött összes termelőcsarnokot, illetve hogy a második nagy PHARE-projekt, a Fabricii úti felüljáró terveinek elkészítése szintén az én nevemhez köthető. Ezek mellett számtalan templom, bankszékház, iskolaépület, társas- és családi ház, illetve kultúrotthon, vagy egyéb intézmény viseli a kezem nyomát, szinte egész szakmai karrierem a megyeszékhely és a megye településeinek fejlesztéseiről és terveinek elkészítéséről szólt.

 • Politikai tevékenység
  Politikai karrierem, 1992-től kezdődően, megszakítások nélkül a tulipán jegyében zajlott, soha nem voltam más párt tagja, soha nem léptem ki a Szövetségből. 1992-től, 2004–ig szatmárnémeti városi tanácsos voltam, ahol a városrendezési bizottság elnökeként, az RMDSZ frakció elnökeként szolgáltam a megyeszékhely javát. Amire legszívesebben emlékszem vissza ebből az időből az az a tény, hogy sikerült ellenállni a főleg magyarok lakta Németi városrész lebontásának, illetve hogy sikerült tudatosan irányítani a város fejlődését, kézben tartani, ellenőrizni a terjeszkedését.
  2004-től mindmáig a Megyei Tanács területrendezési bizottságának elnöke vagyok, frakcióvezető a megyei képviselői testületben, a megyebeliek életszínvonalának emelése volt a célom a megyei tanácsba kerüléssel.
  2007 decemberétől 2008 júniusáig alelnöke voltam a megyei tanácsnak, amit azért tartok fontos állomásnak az életemben, mert ilyen rövid idő alatt is sikerült fontos beruházásokat elindítanom, ami főleg a megyei kistelepülések út, víz és szennyvízhálózatának bővítését, fejlesztését hozta magával.
  A Szatmár megyei RMDSZ-ben elnökségi, vagy állandó bizottsági tagként aktiváltam.

Miért indulok?

Azért indulok a 2008 november 30–i választásokon és azért akarok szenátor lenni, mert a következő négy év országos beruházási tervei úgy alakulnak, hogy az eddigieknél költségesebb és fontosabb beruházásokat is el lehet kezdeni – és ha minden jól megy talán befejezni is –, Szatmár megyében. Ahhoz, hogy a harmadik megyeszékhelyi híd, az elterelőút, a környezetbarát megyei szeméttelep elkészüljön és a városi körgyűrű megépüljön, minden eddiginél szakszerűbb és jóval meggyőzőbb érvelésre van szükség Bukarestben. Ezt én el tudom érni, azért látom úgy, hogy hasznos munkát tudnék végezni a következő négy év folyamán a román szenátusban!
Másik fontos tervem, hogy az országvezetés figyelmét minden eddiginél jobban az észak- nyugati országrészre és ezen belül Szatmár megyére fordítani, mert a Partiumot mindig elhanyagolták politikailag és gazdaságilag egyaránt. Célom, hogy logisztikai központtá alakítsam a román-magyar-ukrán Hármas-Határ övezetet.

Mit szeretek?

Be kell ismerjem, hogy szabadidőmben is a munkámnak élek, a külföldi kiküldetéseim idején meglátogatott városokat is tervező-mérnök szemmel nézem meg, sok szépet, újat, modernet, jellegzetes építményt látok ilyenkor és ez feltölt.


Szenátor jelöltek
Bokor Tibor

Bokor Tibor

Képviselő jelöltek
Balázs Attila

Balázs Attila

Honlapok, blogok
 • Korodi Attila »
 • Dancs Annamari »
 • Márton Árpád »
 • Verestóy Attila »
 • Pető Csilla »
 • Máté András Levente »
 • Balázs Attila »
 • Pál Árpád »
 • Olosz Gergely »
 • Szíjjártó Zoltán »

Az összes honlapÖsszes honlap